PGD PIJAVA GORICA - gasilska mladina

dnevnik GASILSKE MLADINE

nedelja, september 11

4.mesto na DRŽAVNEM

.

ORIENTACIJSKI TEK

(Gabrje pri Novem mestu, 11. sept. 2005)BRAVO PUNCE

Pijavčanke četrte
(članek iz Glasnika, oktober 2005)


Nadobudne pijavške gasilke so se 11. septembra 2005 udeležile pionirskega državnega gasilskega tekmovanja v orientacijskem teku. Tjaša Flis, Larisa Ambrožič in Maša Nered so v Gabrju pri Novem mestu pokazale odlično pripravljenost in osvojile četrto mesto. Vodila jih je nova mentorica Janja Trope, ki je aktivno sodelovala na skoraj tri tedenskih pripravah. Pravico do nastopa so si izborile še Maja Flis, Ksenija Vidmar in Damjana Urbar. Bile so enako dobro pripravljene, a imele smolo in na koncu niso bile uvrščene. Omeniti velja še Špelo Trope, ki je uspešno tekmovala na regijskem tekmovanju, državnega pa se zaradi obveznosti ni mogla udeležiti.
Orientacijski tek je tekmovanje, ki so se ga naše ekipe udeležile prvič, poteka pa že osmo leto zapored. Potrebno je preteči 3 km razgibane proge, s pravilno orientacijo najti pot do cilja, vmes pa za popestritev narediti še 7 aktivnosti, kjer ekipa nabira nagradne točke. Tako so poleg teka dekleta morala opraviti še vajo z vedrovko, vreči gasilsko cev, streljati na gol, vezati vozle in pokazati veliko znanja iz narave, prometnih znakov ter teorije iz gasilske preventive.
Priprave na tekmovanje so bile ob številnih potrebnih znanjih pestre in zanimive tako za mentorje kot tekmovalke. Mentorji smo si prizadevali, da bi vaje potekale v sproščenem vzdušju, kar nam je bolj ali manj uspevalo. Dekleta so rada reševala omenjene vrste testov, malo manj rada so nabirala kondicijo, še poseben izziv pa jih je bilo naučiti streljati na gol.
Gasilskih tekmovanj so se udeleževala že odkar so prvič sedla v šolske klopi. Sodelovala so na državnem tekmovanju v vaji z vedrovko v Kočevju leta 2000, kjer so osvojila odlično 10. mesto (34 ekip), lani pa ob pomoči vrstnika Josipa Ikiča 18. mesto (27 ekip) na državnem kviz tekmovanju v Velenju.
Skozi leta se je z otroki ukvarjalo več mentorjev našega društva. Učila sta jih predvsem Andrej Nered in Boštjan Padar, ki sta sodelovala tudi letos. Na pripravah za orientacijski tek 2005 pa so sodelovali še Andrej Pirc, Rajko Perme in Damjan Kastelic-Buco. Za prevoz otrok je poskrbel Jože Sivec s.p., za ,pijačo in jedačo' po napornem tekmovanju pa gostilna Čot.
mentor Uroš Ciber

1 KOMENTARJEV:

  • At 6:03 pop., Anonymous Anonimni said…

    no tale slika k sedimo na ograji je pa svetovna!larisa brez prsta!
    hehe

    uživite

     

Objavite komentar

<< PRVA STRAN